Klik hier  om deze nieuwsbrief online te bekijken
Nieuwsbrief
September 2015  |  Jaargang 8  |  Nummer 01  |  Rotterdam

INHOUD
Begin schooljaar
Ons taalgebruik is 'Voor elkaar'!
Excursies vmbo
Steprun Woord en Daad Guatemala
Uit de oudercommissie
Delfshaven eh Delfts harbour??
The English Project 3HV
ICT in het onderwijs: waar staan we?
Een mobiele telefoon?
Deeltijdbehandeling met scholing
Bericht vanuit de Wartburg Academie
Workshop Microsoft Family Safety
Personeelsgalerij schoolgids
Begin schooljaar
Het begin van het schooljaar lijkt al weer ver achter ons te liggen. We begonnen het nieuwe schooljaar als gebruikelijk met elkaar in de Sionkerk. Dit jaar was het thema: “Boeien?!”. Het was een mooie avond – met een mooie opbrengst van de collecte ook: € 909,65 voor de stichting China.

Wat waren we blij dat we vanaf de eerste dag terecht konden in onze school. Als we dit schrijven werkt de ventilatie nog niet vlekkeloos, maar het is nu al een hele verbetering. Alle klaslokalen zijn weer helemaal gereed voor gebruik. Een enkel detail moet nog worden afgewerkt. De nieuwe kluisjes en de nieuwe verlichting in de gangen zorgen ervoor dat de school niet alleen een frisse atmosfeer heeft, maar er ook fris uitziet. Geen excuus meer om tijdens de lessen weg te dromen. Alles staat gereed voor onze leerlingen om zich door onze lessen te laten “boeien!”.

H. Smits, locatiedirecteur
.
Ons taalgebruik is 'Voor elkaar'!
'Voor elkaar! We respecteren de Bijbel en dus elkaar'.
1 Petrus 3 geeft niet voor niets aan:
8 En eindelijk, zijt allen eensgezind, medelijdend, de broeders liefhebbende, met innerlijke barmhartigheid bewogen, vriendelijk;
9 Vergeldt niet kwaad voor kwaad, of schelden voor schelden, maar zegent daarentegen; wetende dat gij daartoe geroepen zijt, opdat gij zegening zoudt beërven.
10 Want wie het leven wil liefhebben en goede dagen zien, die stille zijn tong van het kwaad, en zijn lippen dat zij geen bedrog spreken;
 
Daarom spreken we met elkaar, niet over elkaar. Dus:
  • schelden we niet.
  • vloeken we niet.
  • verspreiden we geen seksueel getinte opmerkingen en/of afbeeldingen.
  • roddelen we niet
  • pesten we niet.
  • beledigen we niet.
  • doen we geen racistische uitspraken.
  • dreigen we niet door middel van woorden of gedrag.
Vloeken en overschrijdend taalgebruik pakken we dus aan op Revius! We zullen die aanpak ook visueel ondersteunen met stickers/affiches en een protocol dat via de mentor verspreid wordt. Zodra dit materiaal in de Revius huisstijl klaar is, zult u bericht ontvangen met daarin helder aangegeven hoe we positief taalgebruik gaan stimuleren, maar ook zullen handhaven.
.
Excursies vmbo
De leerlingen van 4gt werden uitgenodigd om een dag mee te varen op een marineschip van defensie. Het was een fantastische dag en we hebben genoten van deze bijzondere belevenis. We werden de hele dag rondgeleid door twee mensen van de marine. Het spektakelstuk van deze dag was dat we met kleine snelle bootjes (Frisk) naar de haven van Scheveningen werden gevaren. 
  
> lees verder en bekijk de foto's van deze excursie
 
Een groot deel van de bovenbouw vmbo is naar Techbase in Rotterdam geweest. Op de voormalige terreinen van RDM heeft Defensie zich prominent gepresenteerd. Alle legermacht onderdelen hebben vooral laten zien welke technische kennis gebruikt kan worden in een functie bij Defensie. Het accent bij dit event lag op "leren door doen!". En dat is iets wat onze leerlingen ook aansprak

> bekijk de foto's van de excursie naar Techbase
.
Steprun Woord en Daad Guatemala
Vlak voor de zomervakantie hebben we met alle tweede klassers een sportieve actie gevoerd voor beter christelijk onderwijs in Guatemala. De leerlingen stepten een schitterend bedrag van ruim € 9.000,- bij elkaar. Jongelui, nogmaals bedankt voor jullie inzet tijdens de Steprun en voor de sponsoring!

Als school zijn we ook bij dit werk betrokken, omdat we over ongeveer een maand (19 t/m 31 oktober DV) met een groep leerlingen een bezoek brengen aan Guatemala. De zes ‘Young Ambassadors’ hopen door deze reis te ontdekken dat ontwikkelingshulp het verschil kan maken voor de levens van hun leeftijdsgenoten daar. Na de reis gaan ze deze ervaringen delen op school en in hun eigen omgeving.

Als u of jij komende tijd wat wil volgen van de Young Ambassadors reis, ga dan naar de website van Woord en Daad.
 
> lees verder en bekijk de foto's van de Steprun
.
Uit de oudercommissie
Op 17 juni jl. heeft de oudercommissie vergaderd. Tijdens deze vergadering is gesproken over de volgende onderwerpen: de examenuitslagen, taalgebruik, ouderbetrokkenheid en de aanmeldingen. Ook is er afscheid genomen van de heer Noort en de heer Bregman.
Inmiddels zijn er twee nieuwe leden gevonden, de heer Boudewijn en de heer Maljaars.
  
> lees verder
.
Delfshaven eh Delfts harbour??
Summer school 2015: Is het nu leuk om drie dagen lang ondergedompeld te worden in de  Engelse taal? Daarover verschillen de meningen, maar één ding zijn de leerlingen het wel over eens: je leert er wel veel van.
Vandaag gaan we naar Delfshaven. De gids geeft uitleg. Aan zijn Engels is te horen dat zijn wieg niet in Harwich maar in Delfshaven heeft gestaan.

> lees verder en bekijk de foto's
.
The English Project 3HV
Eind juni hebben 3-havo en 3-vwo een Engels project gehad. De Engelse week begon met een dag op school, met het overhoren van nuttige zinnen (voor het interview in Canterbury), het oefenen van de hymn voor de Evensong en allerlei opdrachten, het taaldorp werd gehouden en er werd een video met vragen over Kent bekeken. Op dinsdagmorgen vertrokken de leerlingen naar Engeland, waar een uitgebreid programma afgewerkt werd, tot ze vrijdag weer naar huis terugkeerden.
   
> lees verder en bekijk de foto's
.
ICT in het onderwijs: waar staan we?
Op het Wartburg College werken we aan een verstandige inzet van ICT in het onderwijs. Dat doen we door ons erop te bezinnen en door ervaring op te doen in pilots. Ook hebben we afgelopen jaren hard gewerkt aan de juiste randvoorwaarden. Dit alles onder de projectnaam “Leren in verbinding”. Graag delen we met u wat er is gedaan, wat onze bevindingen zijn en welke richting we inslaan.
 
> lees verder
.
Een mobiele telefoon?
1999: Een mobiele telefoon? Waar zou ik zo’n ding voor nodig hebben.
2014: Aan 220 ouders in de leeftijd van 35 – 60 jaar wordt op een ouderavond gevraagd of ze een mobiel hebben. Vijf deelnemers blijken er geen te hebben!
 
> lees verder
.
Deeltijdbehandeling met scholing
Eleos, De Hoop ggz en RefSVO bieden met ingang van het schoolseizoen 2015/2016 in Dordrecht deeltijdbehandeling aan in combinatie met school voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen.

> lees verder
.
Bericht vanuit de Wartburg Academie
Als Wartburg College beschikken wij over een volwaardig opleidings- en scholingscentrum: De Wartburg Academie. Wellicht heeft u er wel eens van gehoord als u een masterclass heeft gevolgd. Dit schooljaar willen we een aantal cursussen aanbieden aan u als ouder en/of betrokkene. Over één cursus bent u al geïnformeerd, de reanimatiecursus. Binnen twee weken waren vier(!) reanimatiecursussen volgeboekt! We hebben nog een aantal interessante cursussen, hierover binnenkort meer! 

PS. Voor sommige masterclasses zijn er nog plekken beschikbaar. Kijk snel op http://wartburg.academiemanager.nl/
.
Workshop Microsoft Family Safety
Ervaart u gevoelens van onmacht over het computer- en smartphonegebruik van uw kind(eren)? Via het gratis programma Microsoft Family Safety is het voor ouders nu mogelijk om daar inzicht in te krijgen en sturing aan te geven. Wilt u meer weten? Binnenkort kunt u zich opgeven voor één van de toerustingsavonden/workshops over dit onderwerp waarvoor u een uitnodiging ontvangt.

> lees verder
.
Personeelsgalerij schoolgids
Hoe kan ik bij alle personeelsgegevens komen? Waar zijn de foto’s van alle docenten? Na het bericht over de overgang van een papieren naar een digitale schoolgids kregen we deze vraag binnen. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen via ouderweb direct alle gegevens van het personeel inzien.

> lees verder
.

Emailadres

De nieuwsbrief en overige informatie wordt naar één emailadres per gezin verstuurd, waardoor het weleens gebeurt dat één van de ouders de informatie mist. Het is helaas niet mogelijk om twee email-adressen aan een leerling te koppelen. Het is daarom van belang dat ouders het emailadres laten registreren waarvan de mail het meest gelezen wordt. Mocht u naar aanleiding van dit bericht uw emailadres willen wijzigen, dan kunt u dat via ouderweb doen (ouderweb > Persoonlijk > Email wijzigen). U kunt ook een mail sturen naar 
inforevius@wartburg.nl. Vergeet hierbij niet de naam en klas van uw
kind(eren) te vermelden.

 
Agenda
1 oktober
Voorlichtingsavond decanaat en examen 5-havo en 6-vwo
6 oktober
Voorlichtingsavond Tweede Fase 4-havo en 4-vwo
8 oktober
Spreekavond mentoren
klas 1 t/m 3

19 t/m 23 oktober
Herfstvakantie
26 t/m 30 oktober
Toetsweek I 4-vmbo, 5-havo en 6-vwo
3 november
Ontvangst leerlingen groep 8

Voorlichtingsavond decanaat profielkeuze Tweede Fase 3-havo en 3-vwo

4 november
Dankdag
9 t/m 13 november
Toetsweek I 4-havo, 4- en 5-vwo
9 november
Inleveren cijfers 1e tussen-rapport 4-vmbo, 5-havo, 6-vwo

11 november
Bezinningsdag derde klassen
16 november
Opvoedingsondersteuningsavond  over seksuele opvoeding
Jaaragenda 2015-2016
De complete jaaragenda voor het cursusjaar 2015-2016 kunt u vinden op onze website.

Personalia
Welkom
M.i.v. het nieuwe schooljaar hebben we de volgende collega’s mogen verwelkomen (naast de collega’s die in de vorige nieuwsbrief al genoemd zijn):
- J.J. van der Borg (Duits)
- L.H.L. Husman
  (scheikunde)
- M. Kasbergen (godsdienst)
- D.D. Leuhery (scheikunde)
- M.H. Troost (Engels)

Afscheid
Op 28 augustus hebben we afscheid genomen van een aantal collega’s die met pensioen zijn gegaan:
De heer Boers (scheikunde), mevrouw Hilgers (dyslexie- en huiswerkbegeleiding), de heer Hilgers (Duits, coör- dinator toetsen en  rooster-mutaties, examensecretaris)
en mevrouw Veenendaal-Keereweer (Nederlands)
De foto’s van dit afscheid vindt u hier.
 
M.i.v. 1 januari D.V. hopen we helaas afscheid te nemen van de heer A. Heijboer (adjunct-directeur havo/vwo-bovenbouw) i.v.m. zijn aanstelling tot locatie-manager bij het Van Lodenstein College.
D.V. na de zomervakantie nemen we afscheid van de heer W.M. van der Wilt (adjunct-directeur havo/vwo-onderbouw) i.v.m. zijn pensionering. Daarom zijn we op zoek naar 2 adjunct-directeuren. Meer informatie vindt u op onze website.

Jubileum
Op 1 juli was de heer C. Nolen (technisch onderwijs-assistent) 12,5 jaar in dienst van het Wartburg College.

Geboorte
Op 2 september is in het gezin van mevrouw De Munck (Engels) een zoontje geboren.

Er zijn nog altijd zorgen rond het zoontje van de heer Simons (LO). Art is enige weken opgenomen geweest in het ziekenhuis maar mocht afgelopen vrijdag gelukkig weer thuis komen.

Ziekte
Bij de heer Pas (godsdienst, decaan vwo) is net voor de zomervakantie een melanoom verwijderd. We zijn blij en dankbaar dat er geen uitzaaiingen gevonden zijn. Wel kampt de heer Pas nog met de nasleep van deze ingreep, waaronder een dubbele liesbreuk waar hij op 18 september voor is geopereerd.
De heer Van der Bas (financiële administratie) heeft in de vakantie een operatie ondergaan.

Na de herfstvakantie hoopt mevrouw Van Gelder (Frans) enkele weken afwezig te zijn vanwege therapie voor haar rugklachten.





Colofon
Eindredactie: J.A.E. Pals-van Dijk, P. Soffree en H. Smits
  
President Rooseveltweg 11
3068 TR
Postbus 85150
3009 MD
Rotterdam-Zevenkamp
(010) 286 60 00
inforevius@wartburg.nl
www.wartburg.nl