Klik hier  om deze nieuwsbrief online te bekijken
Nieuwsbrief
September 2016  |  Jaargang 9  |  Nummer 01  |  Rotterdam
INHOUD
Doorgeven afwezigheid leerlingen en aanwezigheid gymles
Na de lessenmarathon: Brieven uit Jordanië
Afscheidsinterview directeur Toes
Voor het eerst: werkweek naar Israël
Nieuwe voorzitter College van Bestuur
Afscheidsgroet W. Büdgen
Bericht Wartburg Academie
Vergoeding reisfonds aanvragen?
Winterabonnement Connexxion 2016-2017
Doorgeven afwezigheid leerlingen en aanwezigheid gymles
Wilt u bij het doorgeven van afwezigheid van uw (pleeg)zoon/dochter via de e-mail absentguido@wartburg.nl zo nauwkeurig mogelijk de begin- en eindtijd aangeven, zodat wij weten hoe laat we uw (pleeg)kind weer op school kunnen verwachten? Ook als uw (pleeg)kind ’s middags een (medische) afspraak heeft s.v.p. duidelijk vermelden in de e-mail aan absentguido hoe laat hij/zij weg moet op school.

Soms komt het voor dat leerlingen denken dat ze, omdat ze bijv. een gebroken arm hebben, niet naar de gymles hoeven te gaan. Dat is echter een misvatting. Leerlingen met blessures die wel alle lessen volgen, moeten óók naar de gymles. Ook leerlingen die een briefje meekrijgen dat ze niet naar gym hoeven omdat ze niet zo fit zijn, maar wel fit genoeg zijn om de andere lessen te volgen, worden in de gymles verwacht. Gymdocenten hebben begrip voor leerlingen die niet helemaal fit zijn en zullen voor deze leerlingen de mogelijkheid bieden dat ze langs de kant bijv. huiswerk maken of een ondersteunende rol vervullen tijdens de les. Met uitzondering van ziekte is aanwezigheid in de gymles dus verplicht. Ongeacht of gym op de eerste of laatste lesuren van de dag wordt gegeven.
Na de lessenmarathon: Brieven uit Jordanië


Het is al weer ruim een half jaar geleden dat we met drie havo een lessenmarathon gehouden hebben. De opbrengst van €5800,- is naar de ZOA gegaan om vluchtelingen in Jordanië te helpen. Tijdens de les van meneer Fase hebben we brieven geschreven, die naar deze vluchtelingen verstuurd zijn. In de brieven stonden veel bemoedigingen om hoop te houden, zoals: We pray for you every day. We think about you. But, there is one man who sees everything. He can help you and He thinks about you. He is the Lord. He loves us. Trust God. Don’t give up!

 
Verschillende kinderen hebben ook brieven teruggeschreven. Het is mooi om te lezen dat ondanks de situatie ze nog steeds hoop houden. Veel kinderen bedanken de leerlingen voor de bemoedigende woorden.
> lees verder
Afscheidsinterview directeur Toes
In 2004 trad docent Toes aan als locatiedirecteur. Zo was de benaming. Tegenwoordig gaat zijn functie door het leven als ‘directeur’.
Rotterdam was voor hem niet onbekend. In die stad groeide hij op. ‘De stad van Feijenoord’, zo zei hij als puber. Zijn vader, medeoprichter en bestuurslid van de Guido, corrigeerde op een milde wijze: ‘de stad van Hellenbroek’. Hij heeft het altijd onthouden!

De Guido de Brès was hem ook niet onbekend. Hij was leerling, docent, decaan, docentenbegeleider en leider van de vakgroep geschiedenis. Nog steeds is aan hem te merken dat hij graag alles plaatst in het licht van de tijd en de geschiedenis.
> lees verder
Voor het eerst: werkweek naar Israël
Voor het eerst in de geschiedenis van onze school en voor zover wij weten ook voor het eerst voor een Reformatorische school, gaat er in de komende werkweek ook een groep van 16 tto-leerlingen uit vwo 5 naar Israël. We gaan een prachtige rondreis door het land maken en zijn te gast op de  Makor Hatikvah school in Jeruzalem, een school van Messias Belijdende Joden. In samenwerking met de Stichting Messias Belijdende Joden is het gelukt om deze reis (financieel) mogelijk te maken en in contact te komen met de school.

D.V. vrijdag 7 oktober hopen we in alle vroegte af te reizen naar het Beloofde Land.  Ons eerste verblijfadres is in Nazareth. Daar hopen we evangelist Maarten Dekker (Deputaatschap voor Israël) en zijn vrouw te ontmoeten en op vrijdagavond en zondag de kerkdiensten bij te wonen. De eerste dagen van onze reis verkennen we Galilea. We varen op het meer, bezoeken Kapernaüm, Nazareth, de Tabor, bronnen van de Jordaan, etc. 
> lees verder
Nieuwe voorzitter College van Bestuur
Per 1 september ben ik aan de slag gegaan als voorzitter van het College van Bestuur van het Wartburg College. Mijn betrokkenheid bij de Wartburg is bijna vanaf de start van één van onze locaties, de Guido de Brès. Deze school startte in 1970 als reformatorisch atheneum. In 1971 werd ik leerling van deze school, in 1980 docent geschiedenis en Nederlands en sinds 2004 tot 1 september jl. was ik directeur van deze locatie.
> lees verder
Afscheidsgroet W. Büdgen


Op 5 oktober hoop ik officieel afscheid te nemen van het Wartburg College. Gedurende 24 jaar hebben wij de verschillende generaties ouders in allerlei verbanden mogen ontmoeten. Er waren de open dagen, de thema-avonden waarop we met elkaar nadachten over onderwerpen die ons samen ter harte gingen. We zagen elkaar bij jaaropeningen en diploma-uitreikingen, altijd weer hoogtepunten in het cursusjaar.
> lees verder
Bericht Wartburg Academie
Als Wartburg College beschikken wij over een volwaardig opleidings- en scholingscentrum: de Wartburg Academie. Onder de paraplu van de Wartburg Academie worden opleidingen, trainingen en cursussen, workshops en masterclasses georganiseerd.
> lees verder
Vergoeding reisfonds aanvragen?
Denkt u in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het reisfonds voor reiskosten in het afgelopen cursusjaar 2015-2016?
> lees verder
Winterabonnement Connexxion 2016-2017
Ook dit  jaar kan het winterabonnement weer besteld worden via school.
> lees verder
Rookvrije school

Vanaf dit schooljaar mag er niet meer worden gerookt door leerlingen op het plein en de omgeving van de school. Vorig schooljaar hebben we o.a. om veiligheidsredenen het schoolplein tijdens de pauzes afgesloten. Dat heeft bijvoorbeeld het aantal fietsdiefstallen tot nul gereduceerd. Dat is dus heel goed bevallen. Om in dit schoojaar toch gelegenheid te geven aan leerlingen die van de ouders toestemming hebben om te roken, richtten we een rokersplek in.

> lees verder
Agenda
27 september
Ouderavond havo-5
29 september
Ouderavond mavo-1
3 oktober
Ouderavond ath-1, ato-1 en gto-1
4 oktober
Ouderavond vwo-6
5 oktober
Studieverlof alle klassen
6 t/m 14 oktober
Toetsweek 1 examenklassen
10 t/m 14 oktober
  • Werkweek mavo-3, havo-4, vwo-5
  • Oriëntatie op studie en beroep vwo-4 
  • Brèsweek onderbouw
17 oktober t/m 21 oktober
Herfstvakantie
25 oktober
Ouderavond havo 3
26 oktober
Ouderavond mavo-3
27 oktober
Ouderavond mavo-4
Personalia en mededeling
Geboorte
Bij familie M. Duijnkerke werd een dochter geboren: Alix.
Bij familie W. van Valen werd een zoon geboren: Lenn.
Bij familie J. de Vries werd een zoon geboren: Gideon.
Bij familie K. Eckhardt werd een zoon geboren: Faas.
Bij familie J. Roukens werd een dochter geboren: Cato.
 
Overlijden
Op 25 juni is oud-docent dhr. J. van den Bos overleden. Dhr. Van den Bos is in de periode van augustus 1972 tot en met september 1992 als docent aan de locatie Guido de Brès verbonden geweest.

Huwelijk
Op 22 juni is mw. S. Kroes in het huwelijk getreden met de heer J. Souër.

Jubileum
Op woensdag 24 augustus 2016 was mw. Brussé 25 jaar in overheidsdienst.
Op vrijdag 2 september 2016 waren Cees Kraaijeveld en Martin van der Spek 25 jaar in dienst van onze school.

Geslaagd
Dhr. F.A. Hoogendoorn is geslaagd voor zijn eerstegraadsbevoegdheid natuurkunde.
Dhr. A.M. Lagendijk is geslaagd voor zijn eerstegraadsbevoegdheid aardrijkskunde.
Mw. M. van Tilburg is geslaagd voor haar tweedegraadsbevoegdheid aardrijkskunde.
Mw. B.L.W. Borsboom is geslaagd voor haar eerstegraadsbevoegdheid lichamelijke opvoeding.

Naamswijziging
De gegevens van mw. Molendijk zijn gewijzigd. Zij is voortaan niet meer bereikbaar onder de code gti of via tvanderlinden@wartburg.nl, maar onder de code gmi en via tmolendijk@wartburg.nl.
Nieuw personeel
Dhr. E. van Eldik als docent Grieks en Latijn
Mw. M.J. Harinck als docent Frans
Dhr. B. Ottevanger als docent economie
Mw. J. van Roekel als docent CKV, handvaardigheid, kunstvakken I en tekenen
Mw. T. Sintmaartensdijk als docent rekenen en wiskunde
Dhr. C.J. Visscher als docent wiskunde
Mw. G. van der Voort als docent CKV en tekenen
Dhr. W. Wakker als docent Klassieke Talen en wiskunde
Mw. M.J. van Zetten als directiesecretaresse
Mededeling
De ouderavond van (g)to-2, die gepland stond op donderdag 9 maart 2016, gaat NIET door.

De ouderavond van mavo-1 is verzet van maandag 26 september naar donderdag 29 september.
Colofon
Eindredactie: S. Souër-Kroes, P. Soffree, M. Krijgsman en M. van Zetten
 
Smeetslandseweg 127
3079 CR Rotterdam-IJsselmonde
(010) 292 39 00
infoguido@wartburg.nl
www.wartburg.nl